Rijschoolericbakker
Image default
Auto's en Motoren

Alles wat je moet weten over het rijden met een aanhangwagen

Iets wat je misschien niet zo vaak doet of wat je nog nooit gedaan hebt, is het rijden met een aanhanger. Een aanhanger kan super handig zijn om veel spullen te vervoeren van punt A naar B. Toch zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Mag je bijvoorbeeld met een rijbewijs B wel rijden met een aanhangwagen? Of hoe hard mag je met een aanhangwagen? Antwoorden op deze vragen vind je in deze blog.

Wat voor rijbewijs is nodig om met een aanhangwagen te rijden?

Dit is overduidelijk de meest gestelde vraag wanneer het over aanhangwagens gaat. Het antwoord is verschillend. Het ligt er namelijk aan hoe zwaar de aanhangwagen is. Zo mag je met een rijbewijs B rijden met de relatief lichte aanhangers. Deze aanhangers mogen maximaal 750kg zijn. Met een rijbewijs BE mag je rijden met aanhangwagens van maximaal 3500kg en met een rijbewijs B+ mag je elke aanhangwagen trekken van maximaal 4250kg. Iedereen met een ‘normaal’ rijbewijs B mag en kan dus rijden met een aanhangwagen.

Hoe hard mag je rijden met een aanhangwagen?

Dit is ook een veel gestelde vraag van mensen die (gaan) rijden met een aanhangwagen. Ook hier zijn de antwoorden verschillend en ligt het weer aan het gewicht van de aanhanger. In Nederland geldt dat wanneer je aanhanger lichter is dan 3500kg, dan mag je op de snelweg maximaal 90km/uur rijden. Als het gewicht hoger is dan 3500kg, dan mag je op de snelweg maximaal 80km/uur rijden. Zoals gezegd, dit zijn de maximumsnelheden in Nederland. In het buitenland kunnen deze maximumsnelheden natuurlijk verschillen.

Veiligheid

Iets wat misschien voor zich spreekt, maar toch erg belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat de aanhangwagen echt goed vast zit aan de trekhaak. Een aanhanger die losschiet is niet iets wat je wilt. Zorg er ook voor dat de trekhaakkogel goed is ingevet. Hierdoor blijft de aanhanger soepel rijden en draaien.

Het kan het gebeuren dat je aanhanger begint te slingeren. Zorg er dan voor dat je onmiddellijk je snelheid vermindert, maar doe dit niet door in éen keer vol op de rem te gaan. Rem geleidelijk en licht af. Om andere gevaarlijk situaties te voorkomen, is het belangrijk om niet super scherpe stuurbewegingen te maken, dat je alert bent bij harde wind of storm en dat je je echt aan de maximumsnelheid houdt.

Ben jij op zoek naar een aanhangwagen? Bezoek de website en vind daar veel verschillende soorten aanhangwagens.