Rijschoolericbakker
Image default
Auto's en Motoren

Binnenkort een auto! Waar moet je aan denken?

Als je al bijna rijexamen gaat doen, ben je misschien langzaam aan al wel een beetje over je eerste autootje aan het nadenken. Ga jij voor een nieuwe Citroën of een tweedehands Mini? Je kunt ook nog leasen. Er zijn ontzettend veel opties. Maar voordat je je eerste auto koopt, is het goed om ook over het onderhoud dat je moet gaan uitvoeren na te denken. Afhankelijk van wat voor auto je koopt, verschilt bijvoorbeeld de datum van je APK keuring. Wanneer is de eerste keuring? En wat voor onderhoud moet je nog meer laten uitvoeren? In dit blog vertellen we je over een aantal aandachtspunten om in je hoofd te houden als je straks op zoek gaat naar je eerste auto.

Wat voor onderhoud heeft een auto nodig?

Een (nieuwe) auto gaat gemiddeld zo’n twintig jaar mee. Je kunt dus niet zomaar het eerste barrel dat je tegenkomt kopen – je doet een aanschaf waar je bijna een kwart van je leven plezier van gaat hebben. Maar wat voor auto je ook koopt, je voertuig heeft altijd periodiek onderhoud nodig, zoals:

  • Een jaarlijkse inspectie;

  • De APK;

  • Een kleine beurt en/of een grote beurt;

  • Regelmatige vervanging van versleten onderdelen.

Hoe vaak moet je een auto onderhouden?

Koop je net je eerste auto, dan voelt de eerste onderhoudsbeurt nog heel ver weg. Toch zal je waarschijnlijk verraderlijk snel voor het eerst naar een garage moeten. Het is belangrijk om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt wordt als eerste je auto uitgelezen. Dit proces helpt een monteur om vast te stellen welke onderdelen van je auto onderhoud nodig hebben of vervangen moeten worden. Maar hoe lang duurt het uitlezen van je auto? Dat ligt aan de hoeveelheid storingen die de monteurs ontdekken. Dus hoe korter het uitlezen duurt, hoe beter het met je auto gaat. Meestal hoef je tijdens een jaarlijkse inspectie ook niet meteen allerlei onderdelen te laten vervangen. Wel geeft een jaarlijkse inspectie je een goed beeld van hoe lang bepaalde onderdelen van je auto nog meegaan. Zo kun je alvast voor toekomstig onderhoud sparen!

Wanneer vindt de APK plaats?

De APK is verplicht en wordt meestal jaarlijks uitgevoerd. Maar wanneer je jouw auto moet laten keuren, ligt aan het soort auto dat je hebt. Voor (tweedehands)auto’s van dertig jaar of ouder geldt dat er eens in de twee jaar een APK-keuring moet worden uitgevoerd – behalve als je een auto van voor 1960 hebt. Dan hoeft die niet meer te worden gekeurd. Een benzineauto of elektrische auto van voor 2005 moet ieder jaar naar de APK-keuring. Hetzelfde geldt voor iedere auto die op diesel of LPG rijdt. Al vanaf twee maanden voordat je APK verloopt, kun je je auto laten keuren. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde garage, bijvoorbeeld een garage van Carteam Autobedrijven. Je vindt deze garages door heel Nederland.