Rijschoolericbakker
Image default
Bedrijven

De regels rond het rijden van een aanhanger

Om je aanhanger rijbewijs Limburg te halen, is het noodzakelijk dat je alle regels van binnenuit kent. Dit zijn regels die worden gebruikt voor verschillende soorten aanhangers, dus ze zullen niet allemaal van toepassing zijn op de aanhanger die jij rijdt. Hieronder vind je een kort overzicht van alle regels die er zijn, met betrekking tot het rijden van een aanhanger.

Hoe de aanhanger is gekoppeld aan de auto

De koppeling die de aanhanger aan de auto verbindt, moet niet los kunnen trillen. Dit kan het gevaar opleveren dat de aanhanger loskoppelt van de auto en los op de weg komt te liggen. Ook is het zo dat de hoek tussen de aanhanger en de auto, nooit minder dan 90° mag zijn.

De remmen

Om ervoor te zorgen dat de aanhangwagen zelf mee kan remmen met de auto, zijn er enkele aparte remmen nodig in de aanhangwagen of oplegger. Dit wordt verplicht zodra de aanhangwagen zwaarder is dan 750 kg, of zodra de massa van de aanhangwagen groter is dan de helft van de massa van de auto. Naast de gewone remmen, is er ook de losbreekrem. Deze wordt gebruikt, zodra de aanhangwagen is losgekoppeld van de auto. Dit kan onvoorzien gebeuren op de weg, waardoor het belangrijk is dat de aanhangwagen zo snel mogelijk tot stilstand komt en geen verder gevaar kan vormen voor het overige verkeer.

Aanhanger rijbewijs Limburg

Voor het rijden van een aanhanger, heb je natuurlijk het juiste rijbewijs nodig. Zolang je een aanhanger trekt van maximaal 750 kg, of een gecombineerde auto-aanhangermassa van maximaal 3500 kg hebt, dan mag je rijden met een normaal autorijbewijs. Bij hogere massa’s is het noodzakelijk dat je een rijbewijs B+ of een rijbewijs BE hebt. De eerste is geldig als je een totale massa rijdt van maximaal 4.250 kg. De laatste is te gebruiken bij een losse aanhanger van 3.500 kilo.

https://cordewenerscholing.nl/aanhanger-rijbewijs-limburg/