Rijschoolericbakker
Image default
Auto's en Motoren

Ga je afrijden? Wij van Rijschool Verkeerskunde geven de beste tips!

Wanneer je gaat afrijden is dat natuurlijk hartstikke spannend. Je hebt al maanden gelest samen met een instructeur, maar moet nu rijden met een examinator die je nog niet kent. Vervolgens gaat hij ook nog beoordelen of je goed genoeg kan rijden of niet. In deze tekst gaan we kijken naar een aantal verschillende tips wat betreft het afrijden. Wat zijn nou echt belangrijke dingen die je vooraf en tijdens je examen kan doen zodat je wellicht iets meer kans hebt om het examen, en daarmee je rijbewijs, te halen. Wij vanj Riijschool Verkeerskunde in Haarlem geven je een aantal tips!

Voldoende lessen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende rijlessen hebt gevolgd. Ga pas het rijexamen doen wanneer jij en de rijinstructeur er zeker van zijn dat je er klaar voor bent. De rijinstructeur kan natuurlijk zeggen dat hij vindt dat je er klaar voor bent, maar alleen jij weet helemaal zeker wanneer dat het geval is. Ga dus af op je gevoel en ga pas afrijden wanneer je er klaar voor bent.

Bijzondere manoeuvres

Wanneer je gaat afrijden moet je altijd een aantal bijzondere manoeuvres laten zien. Tenzij je deze al hebt laten zien bij een tussentijdse toets. Wil je minder zenuwen hebben bij het examen, probeer dan de manoeuvres alvast te doen bij een tussentijdse toets. Wanneer dat niet lukt, is dat ook niet erg. ij de manoeuvres gaat het er niet om dat je de oefeningen perfect uitvoert. Het gaat er vooral om dat je inziet wat je precies moet doen en geen verkeersregels overtreed. Ook is het belangrijk dat je aan de examinator laat zien dat je voldoende om je heen blijft kijken. De manoeuvres zijn dus absoluut niet iets om tegen op te kijken.

Rustig blijven

Niemand vraagt van je om foutloos te rijden. Wanneer je dat teveel gaat proberen, ga je waarschijnlijk door de zenuwen juist fouten maken die niet nodig zijn. De examinator kijkt vooral naar hoe je er mee om gaat wanneer je wel een foutje maakt. Een foutje maken is dus absoluut niet erg. Wanneer je helemaal in paniek raakt, zal dit juist zorgen voor stress en dit is erger dan wanneer je het foutje gewoon oplost. Doe dus absoluut niet je best om foutloos te rijden, maar laat zien dat je zelfverzekerd bent achter het stuur en weet wat je moet doen wanneer je wel een foutje maakt.

Voorbereidingen

Zorg ervoor dat je een goede nachtrust hebt gehad voor je gaat afrijden. Probeer het examen een beetje los te laten zodat je je niet te gek maakt van te voren. Probeer je juist te ontspannen zodat je zelfverzekerd het examen in gaat. Hoe rustiger je examen in gaat, hoe makkelijker hij je af zal gaan. Mits je natuurlijk de eerste tip goed gevolgd hebt en helemaal klaar bent voor het examen.

https://rijschoolverkeerskunde.nl/