Rijschoolericbakker
Image default
Onderwijs

Gouden tips voor rijbewijs halen

Bij Rijschool Rotterdam hebben we honderden klanten geleerd om zelfredzaam en dapper achter het stuur te zitten. Wij kennen de meest effectieve ‘rijles shortcuts’ die je zullen helpen bij het slagen voor je praktijkexamen als je ze benut. Hieronder vind je de top tien hacks voor CBR praktijkexamens die we hebben samengesteld. Volg deze tien tips om je CBR oefentoets score te verbeteren!

Tip 1: Goed uitslapen

De avond voor je rijexamen bereid je zo weinig mogelijk voor (het liefst helemaal niets). Ontspan en kom tot rust. Kijk bijvoorbeeld een film op Netflix of ga naar de sportschool. Om goed voorbereid te zijn, moet je de nacht voor je rijexamen minstens acht uur slapen. Als je voldoende rust neemt voor je rijexamen, ben je in topvorm achter het stuur.

Tip 2: Beste uur voor het CBR praktijkexamen

De optimale tijd om je rijexamen af te leggen is 10:00 uur ’s ochtends, wanneer het verkeer lichter is. Dit gebeurt na het spitsuur, zodat je meer kans hebt om te slagen. Waarom denk je dat de wegen drukker zijn en je gemiddeld meer kans hebt om een fout te maken omdat er tijdens de spits meer verkeer is om rekening mee te houden? Een ander voordeel van het afleggen van je rijexamen om 10:00 uur is dat je niet de hele dag gestrest zult zijn.

Tip 3: Buikje vol eten

Heb je een rijexamen van 10:00 uur op je schema staan? Ja, het is waar. Het is nu noodzakelijk om een uitgebreid ontbijt te eten. Neem een ontbijt dat langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen bevat voor optimale brandstof voor je hersenen! Vers fruit, volkoren brood, yoghurt met granola of brinta zijn voorbeelden van gezonde ontbijten.

Tip 4: Warming-up rijles

Na een stevig ontbijt is het tijd voor je rijles. Rijschool Rotterdam raadt aan om voor je rijexamen nog één (hopelijk laatste) rijles te nemen om ervoor te zorgen dat je “opgewarmd” bent Waarom? Het zorgt ervoor dat de spanning eraf is. Je hebt een tijdje gereden, dus de spanning is eraf.

Tip 5: Een tussendoortje nemen

Om uw aandacht en concentratie te verbeteren, drinkt u een kopje koffie voordat u het rijexamen aflegt. Cafeïne zal u voorzien van een korte-termijn boost, zodat u op uw best presteren tijdens het rijexamen. Slurp geen hele mok naar binnen, anders zit je te stuiteren achter het stuur of moet je halverwege je examen naar het toilet. Wil je iets bij je koffie? Eet dan eens een banaan, die bevat veel kalium. Het is een ongebruikelijke combinatie, maar bananen zijn rijk aan kalium. Stress zorgt ervoor dat het kaliumgehalte in ons lichaam daalt; als gevolg daarvan ontspant onze hartslag.

Een waarschuwing: ga zo snel mogelijk voor het examen naar het toilet. Niet alleen omdat je dan tijdens het rijden niet naar het toilet hoeft, maar ook omdat je op de troon een power pose mag doen. Je staat in een krachtige houding met je armen omhoog en je kin omhoog, borst vooruit, alsof je net een doelpunt hebt gemaakt. Het is aangetoond dat dit het stressniveau en het zelfvertrouwen helpt verbeteren. Dus er is geen twijfel mogelijk!

Tip 6: Doe relax

Maak het hele rijexamen niet tot een grote zorg. Je mag rekenen op een 100 procent herexamengarantie als je rijexamen doet bij Rijschool Rotterdam. Dit houdt in dat als je niet slaagt, je nog een kans krijgt. Veel mensen gebruiken dit in hun voordeel, waardoor nog meer leerlingen in één keer slagen.

Wordt het diploma van je rijschool terugbetaald als je niet slaagt voor het examen? Maak je geen zorgen over wat er zal gebeuren als je niet slaagt. Je stapt gewoon in je auto en rijdt over de snelweg, zoals je de afgelopen maanden al vele malen hebt gedaan. Probeer, als het enigszins kan, koel en kalm te blijven.

Tip 7: Doe voorzichtig…

Tijdens het rijexamen moet je veilig rijden. De examinator zal kijken naar hoe goed je je spiegels gebruikt. Het is immers belangrijk dat je veilig bent. Straal vertrouwen uit en laat zien dat je alles onder controle hebt door alert te zijn. Ren niet gehaast over een zebrapad; laat voetgangers passeren voordat je naar de rechterbaan gaat. Klopt het dat je op een kruispunt uit de goede richting gaat? Blijf dan op de rechterrijstrook tot alle andere weggebruikers je aanwezigheid hebben erkend.

Tip 8: …overdrijven is ook een kunst!

Als je te veilig rijdt, krijg je kritiek. Defensief rijden wordt gedefinieerd als rijden met de maximumsnelheid. Op je schriftelijk examen moet je 80 kilometer per uur rijden op een 80-weg en niet langzamer. Beschouw het als een les geleerd. Een ander voorbeeld van defensief rijden is buitensporig lang wachten bij een rotonde. Vermijd opstoppingen door geduldig te zijn en uw kans te grijpen.

Als je problemen hebt om jezelf te verdedigen, bespreek ze dan van tevoren met je instructeur; hij kan je misschien technieken voor defensief rijden aanreiken waar je tijdens de lessen moeite mee hebt.

Tip 9: Fouten maken mag uiteraard…

Is het mogelijk dat de motor er bij het eerste knooppunt gewoon mee ophoudt, of dat een bepaalde handeling niet in één keer wordt voltooid? Je hoeft je geen zorgen te maken. Je mag fouten maken tijdens je rijexamen. “O jee,” mompelde ik toen ik mijn eerste blunder afmaakte, “nu ben ik klaar!” Deze gedachte moet niet in je opkomen als je je eerste fout maakt! Deze gedachte zal vrijwel zeker resulteren in meer fouten. Houd een positieve en bemoedigende houding aan, en je zult het goed doen. U moet het probleem op de juiste manier aanpakken, kalm blijven en met vertrouwen verder gaan. Zelfvertrouwen is onbetaalbaar!

Tip 10: …maar leer wel van je fouten

Een examinator kan u in het CBR-kantoor een vraag stellen over een bepaalde situatie als hij zich zorgen over u maakt. U reed door een kruispunt toen iemand van rechts naderde. “Is er iets ongewoons gebeurd op het vorige kruispunt?” is een mogelijke vraag.

Als u beweert dat u het voertuig van achteren hebt gezien, maar er was nog tijd om er voorlangs te rijden, zult u slagen. Het is van cruciaal belang dat u de auto zag zoals de examinator eist. Kortom, houd incidenten en vreemde omstandigheden op de weg bij, zodat u ze later kunt analyseren en – indien nodig – een uitzondering kunt maken.

https://www.demo-opleidingen.nl/