Rijschoolericbakker
Image default
Auto's en Motoren

Waarom is een APK keuring belangrijk?

De APK keuring (Algemene Periodieke Keuring) is wettelijk verplicht in Europa. Het is een keuring ter verbetering van de verkeersveiligheid en de bescherming van het milieu. Hieronder geven we onder andere algemene informatie over de APK en wanneer en hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden. De APK keuring is een essentieel proces bij het verkrijgen van een Nederlands kenteken en rijbewijs om op de openbare weg in Nederland te mogen rijden. De APK is praktisch een test om de rijvaardigheid van een voertuig en het mogelijke risico voor de omgeving vast te stellen. Wanneer een voertuig de normen en de keuring met goed gevolg doorstaat, kan de autobezitter overgaan tot de aanvraag van een Nederlands kenteken en kenteken. Een APK keuring kan bijvoorbeeld bij Hoorn Apk keuring uitgevoerd worden. Lees verder om meer te weten te komen over de APK keuring en het belang hiervan.

Welke onderdelen worden tijdens een APK gecontroleerd?

Tijdens de APK bij Auto garage Hoorn wordt uw auto op verschillende punten gecontroleerd. De verschillende onderdelen van de APK zijn: ‘verkeersveiligheid’, ‘milieu’ en ‘registratie’. Carrosserie, verlichting, besturing, banden, schokdempers, wielophanging en remmen vallen onder de categorie verkeersveiligheid. Emissies van uitlaatgassen en de aanwezigheid van onderdelen zoals een katalysator en roetfilter vallen onder de categorie milieu. De kilometerstand, het voertuigidentificatienummer en de verbruikte brandstof vallen onder de categorie registratie.

Hoe vaak worden voertuigen getest?

Iedereen die in het bezit is van een personenauto, bedrijfsauto, bus, driewielig motorrijtuig of een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 3500 kilo krijgt met de APK te maken. Elke nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst gekeurd worden. Na deze eerste keuring dient de auto elke 2 jaar gekeurd te worden tot de auto 8 jaar oud is en vanaf dat moment dient de auto jaarlijks gekeurd te worden. Een nieuwe dieselauto moet na 3 jaar voor het eerst gekeurd worden. Na deze eerste keuring moeten dieselauto’s jaarlijks gekeurd worden.

 

https://automeister.nl/apk-keuring/