Rijschoolericbakker
Image default
Vervoer en transport

Tip van Rijschool Eric Bakker: Praktijkexamen bij het CBR.

Slagen voor je rijbewijs met maar een paar lessen? Het kan zeker! Om daadwerkelijk je rijbewijs te krijgen dien je een officieel CBR praktijkexamen af te leggen bij het CBR. We geven je enkele tips zodat je je rijvaardigheden kan verbeteren tijdens het examen. We wensen je alvast veel success!

Het CBR praktijkexamen duurt 55 minuten, het is daarom ook belangrijk dat je niet nerveus of zenuwachtig het CBR examen in gaat. Zorg ervoor dat je ruim 20 minuten van te voren, eventueel samen met je rij-instructeur op het CBR examenlocatie bent. Dat geeft rust en geen tijdsdruk, je kunt ontspannen en eventueel kennis maken met de examinator van het CBR.

Zo werkt het CBR examen.

Voordat het CBR praktijkexamen begint zul je samen met de examinator het “zelfreflectie” formulier doornemen, in dit formulier kun je aangeven wat jij van je eigen rijvaardigheden vindt.

  • je beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen

Het is belangrijk dat je het theoriegedeelte nog goed kent, je hebt hier namelijk ook een examen over gedaan. De examinator zal goed opletten of je deze regeltjes nog wel kent. Duik eventueel je theorieboek in als je wat regeltjes bent vergeten, of boek opnieuw een theoriecursus bij https://www.altijdgeslaagd.nl

Verder kunnen we het niet vaker zeggen, probeer zoveel mogelijk relaxed te zijn tijdens het CBR praktijkexamen, het is niet fijn om in de auto te zitten met iemand die constant zit te stressen en ook nog eens achter het stuur zit! De examinator krijgt hier vanzelfsprekend geen veilig gevoel en kan je hier dus op laten zakken. Wees dus vooral relaxed.

Let goed om het verkeer om je heen en probeer te anticiperen, geef ook voorrang waar nodig. Geef ook voorrang als je wel voorrang hebt maar die niet van andere weggebruikers krijgt! (Heel belangrijk)

Verken de CBR locatie

Het CBR heeft meerdere vestigingen verspreid of heel Nederland en op vrijwel alle locaties kun je ook CBR praktijkexamens afleggen, kijk met Google Maps om de omgeving een beetje te verkennen, welke kruispunten ga je tegenkomen?