Rijschoolericbakker
Image default
Auto's en Motoren

Wat is het verschil tussen een 2 en een 4-koloms hefbrug?

Welke soort autobrug is het meest geschikt voor uw werkplaats? Dat hangt mede van de werkzaamheden af die je uit wil voeren. Is het voor de vrije tijd of een echte serieuze klus? Daarnaast speelt de grootte van de garage mee. In dit artikel zetten we de verschillen tussen 2 koloms en een 4 koloms hefbrug op een rij. Op die manier kan jij een goede keuze maken voor een hefbrug. Daarnaast is in dit artikel te lezen hoe de APK wordt gedaan.

Verschil tussen een 2 en een 4 koloms hefbrug

Een 2 koloms hefbrug is compacter en biedt meer bewegingsruimte onder de auto. Daardoor kan je goed overal bij. Met een 2 koloms hefbrug die automatisch wordt aangedreven til je voertuigen op zonder zelf kracht te zetten. De auto kan gemonteerd worden op de gewenste hoogte die kan worden afgesteld. Je hoeft je niet meer in moeilijke posities te brengen. Handig toch? Daarentegen is een 4 koloms hefbrug juist groter en stabieler. Wanneer je over veel ruimte beschikt in de garage is de grote vier koloms brug een prima idee. Door de vier kolommen staat de autobrug steviger op zijn poten. Dit maakt het werken aan de auto of bestelbus een stuk veiliger. Daarnaast gaat het uitvoeren van APK en/of service beurten veel soepeler. Daarnaast heb je met een 4 koloms hefbrug toegang tot meer parkeerplekken. Je kan met verschillende verdiepingen werken door middel van parkeerliften. Daardoor heb je weinig oppervlakte nodig, maar toch meer parkeerplekken. Dat is een groot verschil tussen de 2 koloms en een 4 koloms hefbrug. En heb je al eens nagedacht over een schaarbrug? Met een schaarbrug kan je gemakkelijker bij de onderkant van een voertuig. Dat heeft de volgende gevolgen:

 

  • Daardoor ervaar je minder lichamelijke klachten dan als je zonder gaat werken. 

  • De kwaliteit van de reparatiewerkzaamheden gaan erop vooruit. 

  • Je voert meer reparaties uit in minder tijd.

Wat wordt er gedaan tijdens een APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring wordt je auto gekeurd op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden. Het is dus belangrijk om mogelijke storingen of defecten in de gaten te houden. Wanneer je hier niks aan doet, kan dat gevaarlijke situaties opleveren.

 

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:

 

  • De verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)

  • Het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)

  • De registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)


Je kan je voorstellen dat dit werk gedaan wordt met een hefbrug. Daarom is het belangrijk om een hefbrug in de garage te hebben mocht je een APK uit gaan voeren. Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen en 2 en een 4 koloms hefbrug te weten.