Rijschoolericbakker
Image default
Vervoer en transport

Paraboolvering voor een aanhangwagen

De Nederlandse aanhangwagenbouwer produceert aanhanger die zijn uitgerust met een paraboolveer-as en schokbrekers. Deze combinatie zorgt voor een optimaal rijcomfort en een uitstekende stabiliteit tijdens het vervoeren van ladingen met een hoog gewicht. Dit draagt bij aan de wegveiligheid en zorgt ervoor dat de lading snel en ongeschonden zijn bestemming bereikt.

Het bedrijf HAPERT Aanhangwagens heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en fabriceren van aanhangwagens met een maximaal bruto laadgewicht van 3500 kilogram. HAPERT biedt hierbij 4 categorieën aan, namelijk de kiep aanhangwagen, open aanhangwagen, gesloten aanhangwagen en de transporter aanhangwagen. Deze modellen zijn te bestellen met paraboolvering. Bij enkele modellen is de paraboolvering standaard.

In wezen is paraboolvering sterk vergelijkbaar met bladvering maar er bestaan een aantal aanzienlijke verschillen tussen moderne paraboolvering en traditionele bladvering. Het grootste verschil is dat paraboolvering lichter en stabieler is dan bladvering. Paraboolvering heeft ook een andere veerkarakteristiek. Deze is bij paraboolvering vrijwel lineair wat wil zeggen dat het gehele veergebied vrijwel gelijkmatig belast wordt bij een toenemende belasting.

Bij bladvering is de veerkarakteristiek niet-lineair. Dit komt doordat bladvering opgebouwd is uit meerdere staalbladen wat er voor zorgt dat de vering aan het begin van zijn veerweg stug is. De bladvering wordt soepeler naarmate deze verder in veert.

Paraboolvering is zo’n 30 procent lichter dan bladvering en neemt ook minder ruimte in dan de traditionele bladvering. Ook heeft paraboolvering een lager risico op corrosie dan bladvering waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt.

Moderne paraboolvering zorgt voor een hoger laadvermogen, een betere wegveiligheid en voor een beter rijcomfort dan traditionele bladvering.