Rijschoolericbakker
Image default
Recreation / Motorcycles

Waar kan je de goedkoopste banden kopen

Alle banden zijn rond, maar het feit dat ze niet identiek zijn, is ook te herkennen aan de prijs. Maar wat onderscheidt een goede band precies van een zeer goede band en zijn merkbanden hetzelfde als premium banden? We proberen een antwoord te geven en kijken ook naar vernieuwde banden.

Ten eerste moet je je ervan bewust zijn hoe belangrijk een band is voor de veilige beweging van een auto in het verkeer. Het contactoppervlak per band is ongeveer even groot als een ansichtkaart en dit kleine gebied moet voldoende zijn om alle rij-, rem- en stuurkrachten over te brengen. De band moet zo min mogelijk rolweerstand hebben om brandstof te besparen, maar aan de andere kant altijd voldoende grip hebben. Het moet aan deze eisen voldoen, zowel op droog wegdek als op nat wegdek. In het geval van winterbanden is het gedrag op ijs, sneeuw en modder ook belangrijk. De rijkdom aan doelvariabelen maakt van elke band die deze met vlag en wimpel vervult een hightech product dat passend onderzoek en ontwikkeling vereist.

Winterbanden hebben meestal een onderscheidend profiel

Maar technologie en constante verbeteringen zijn niet gratis. Charles Goodyear, die de vulkanisatie van rubber ontdekte en zo de basis legde voor alle rubberbanden, stierf berooid en werd meerdere malen veroordeeld tot de gevangenisstraf voor zijn schulden tijdens zijn leven. Onderzoek is vandaag de dag nog steeds duur, dus de bandenmarkt is nu verdeeld over vijf grote fabrikanten, die bekend zijn bij de meeste bestuurders:

  • Goodyear

  • Bridgestone

  • Continentaal

  • Pirelli

  • Michelin

Banden van deze vijf fabrikanten worden altijd premium banden genoemd. Maar hoe zit het met merken als Dunlop, Fulda, Pneumant, Goodrich of Firestone? Hoewel de namen vanwege hun geschiedenis goed blijven klinken, zit er achter de band meestal een van de vijf premiumfabrikanten die een totaal marktaandeel van 80% onder elkaar hebben. En zelfs als je op eigen benen staat, is strategische samenwerking zinvol. De Zuid-Koreaanse bandenfabrikant Hankook Tire, bijvoorbeeld, heeft van 2003 tot 2011 een strategische alliantie met Michelin onderhouden.

Voordelen van premium banden online kopen via bandencalculator

Hoogwaardige banden vertegenwoordigen de huidige stand van de bandentechnologie en overtuigen door hun prestaties in onafhankelijke tests, zoals die welke meerdere keren per jaar worden uitgevoerd. De huidige winnaars van de bandentest zijn dan ook begeerd en iets duurder in vergelijking. Maar zelfs het middenveld in de test wordt meestal gedomineerd door premium banden. Wie voor een dergelijke band kiest, kan er zeker van zijn dat hij een hoogwaardige en duurzame band koopt die maximale efficiëntie en veiligheid combineert. Dit is ook de reden waarom wij premium fabrikanten aanbevelen bij de aankoop van nieuwe banden. Je hoeft je geen zorgen te maken over de kwaliteit en kunt zich concentreren op het goedkoopste alternatief. Bij bandencalculator heb je natuurlijk een grote keuze aan premium banden, die ook overtuigen door hun goede prijs. Bereken bij ons makkelijk de prijs voor je nieuwe banden.

Wat zijn merkbanden?

Zoals elke indeling in categorieën laat ook de onderverdeling in premium- en merkbanden ruimte voor interpretatie. Merkenfabrikanten zoals Dunlop of Hankook worden vaak terecht premium banden genoemd. Hankook is immers de zesde grootste bandenfabrikant ter wereld en presteert op een vergelijkbaar niveau in tests. Maar de classificatie als merkband doet niet af aan de kwaliteit. Banden met een merknaam kunnen ook schitteren met goede testresultaten en zijn over het algemeen verkrijgbaar tegen een iets lagere prijs in vergelijking met premium banden. Maar laat je bij je aankoopbeslissing niet misleiden door de term merkbanden, want naast bekende en gerenommeerde merken zijn er ook zogenaamde no-name banden, meestal uit het Verre Oosten, die natuurlijk ook een naam dragen. In tegenstelling tot premium banden, is het prestaties spectrum van merkbanden, vooral bij naamloze varianten, niet uniform. Daarom moet je bijzondere aandacht besteden aan onafhankelijke tests. Banden van een merk zijn meestal veel goedkoper dan premium banden. Breken bij bandencalculator de prijs voor je banden.